Yoga Doen

Mijn naam is Ester Vromans, ik woon in Ommen en geef Yoga, Pilates en Bootcamp lessen in groepsverband en prive binnen en buiten(Bootcamp). Verder geef ik Thaise en sport Massages. Ik wil graag even uitleggen waarom Yoga voor iedereen is.

Yoga is een paar jaar geleden op mijn pad gekomen. Ik was er altijd al wel nieuwsgierig naar, maar toen ik zwanger was van mijn tweelingjongens kon ik yoga zwangerschapslessen volgen. Dat was mijn kans! Het viel mij toen enorm tegen. Ik vond het helemaal niet leuk en wel heel zweverig. Na de bevalling heb ik toch weer ergens anders een les geprobeerd en toen was ik verkocht. Wat voelde ik mij goed! Vervolgens is geen dag meer voorbij gegaan dat ik niet met yoga bezig was, al is het met boeken lezen, lessen en opleidingen volgen. (Op dat moment gaf ik steps lessen in de sportschool maar ik voelde mij niet prettig bij het less mills programma. Je kon geen eigen inbreng geven aan je les en er was geen tijd voor het begeleiden van mensen.) Ik ben toen eigenlijk direct een opleiding gaan volgen in de Power Yoga bij Dasra Center te Montfoort(Tonnie Goes, 2014). Daarna heb ik Hands on adjustment (begeleiden van de houdingen d.m.v. extra verdiepingen te geven) gevolgd bij Delight te Amsterdam(Clayton Horton, 25 uur RYT 2015), Jongeren Yoga bij KidsYoga in Arnhem(Femmy Brug, 2015), Pilates(voornamelijk training van de core stabiliteit, het trainen van een sterke buik en rugspieren) bij de Pilates Company met Debbie Jenner in 2016. Yin yoga (in deze vorm van yoga blijf je wat langer in de houdingen om het Fascia(bindweefsel) te stimuleren zodat het weer soepel wordt en je je lichaam opent). Ik heb deze opleiding gevolg bij De Nieuwe Yoga School in Amsterdam(Johan Noorloos 200 uur RYT, 2015).Mindfulness en Restaurative yoga 50 uur RYT(2016) bij De Nieuwe Yoga School, Yin Adjustments bij Yoga Treat in Utrecht 50 uur RYT (2017). Yoga Earth Ko Samui te Thailand 200 uur RYT zomer 2017. Slaap Yoga Nidra voor iedereen met slaap problemen september 2017.Bootcamp training lekker buiten actief zijn bij start2move te Zwolle 2018 Ik volg eigenlijk elk jaar wel een opleiding en blijf mezelf constant ontwikkelen, want in de yoga raak je nooit uitgeleerd.

Ik ben een gecertificeerd yoga docent (RYT, geregistreerd yoga teacher) en sta ingeschreven bij Yoga Alliance. 500 uur geregistreerd docent staat gelijk aan een 4 jarige HBO opleiding. Alleen mag ik ook in het buitenland lesgeven. Wie weet wat de toekomst brengt en waar ik over 10 jaar ben! Maar dat het kan vind ik al super.

Ik heb diverse opleidingen Thaise massages gevolgd bij Thai Hand Massageschool Amsterdam. Traditionele Thaise massage d.m.v. drukpunten door je kleding heen om de energiebanen te stimuleren zodat blokkades opheffen.Het hele lichaam wordt gerekt, gestretcht en gekneed! Het wordt ook wel yoga voor luie mensen genoemd! Daar heb ik tevens ook de Deep Tissue Massage ook wel sport massage genoemd gevolgd. Deze massage wordt gegeven met olie. 

Yoga is veel meer dan een beetje rekken en strekken. Door yoga te doen leer je luisteren naar je lichaam en wat je lichaam nodig heeft. Yoga heeft mij door moeilijke situaties heen geholpen. Ik heb geleerd om los te laten, want je kan niet alles oplossen. Je leert accepteren dat het zo is en je niet laten meeslepen door emoties. Ik ben van nature nogal een piekeraar en kon nachten wakker liggen als iemand mij onterecht slecht behandeld had. Vroeger nam ik nog weleens een slaappil als ik lag te piekeren. Ook had ik veel last van migraine, buikpijn en angstaanvallen. Sinds ik Yoga Doe slaap ik echt veel beter en wat migraine betreft kan ik mij niet meer herinneren wanneer ik de laatste aanval heb gehad.

Ook heb ik geleerd dat je niet altijd stoer hoeft te zijn door te handelen uit wilskracht. Ik ging altijd maar door en kon nog geen twee minuten stil zitten. Yoga heeft mij geleerd om te leven in het moment, niet gisteren of morgen, nee genieten op dit moment. Daar draait het om! Daarom begint de yoga pas op het moment dat je van de mat af stapt. Je leert om te gaan met moeilijke situaties (die we allemaal hebben).Doorademen als het moeilijker wordt. Alles gaat weer voorbij, ook het moment dat het wat minder gaat.

Yoga en boeddhisme worden vaak samen genoemd. Ik ben geen boeddhist maar in de opleidingen die ik heb gevolgd leer je wel het 8-voudige pad. Naar deze richtlijnen leef ik wel echt. Dit zie ik eigenlijk meer als waarden en normen waar veel mensen zich aan houden, zoals geen geweld gebruiken, niet stelen (ook niet iemands ideeën), wilskracht, zuiverheid, zelfstudie, overgave, tevredenheid, concentratie, etcetera.

Verder loop ik veel hard. Hier ben ik in 2005 mee begonnen, toen mijn oudste zoon naar school ging en ik wat meer tijd voor mezelf kreeg. Een prima sport om in conditie te blijven en lekker buiten te zijn. Je hebt alleen goede schoenen nodig en je kunt gaan. Ik heb de marathon in Rotterdam gelopen en kwam na 35 km in de knel met mijn ademhaling en ging hyperventileren. Uiteindelijk heb ik de marathon wel uitgelopen, maar wat was ik benauwd. Nu weet ik hoe ik tijdens het sporten moet ademen en welke houdingen goed zijn voor een sporter om optimaal te kunnen presteren. Ik heb veel geleerd de laatste jaren en ben heel blij dat ik yoga heb ontdekt. Het maakt mijn leven een stuk leuker en gemakkelijker. Dit zou ik wel van de daken willen schreeuwen: Mensen, ga yoga doen! Maar iedereen moet dit voor zichzelf beslissen en ondervinden. Het kan ook een confrontatie zijn met jezelf en dat is niet altijd even leuk, daar moet je doorheen. Yoga is voor iedereen dikker, dunner, jonger of ouder!

Iedereen is dus welkom en wordt met respect behandeld.